úvod | tisk | napište nám |
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.
 -S nadhledem ve světě stavebnictví a realit.

Vila s Loosovým návrhem v Plzni projde rekonstrukcí přesahující 50 mil. Kč

21.12.2018  |  Petr Bayer

Západočeská galerie v Plzni vypsala výběrové řízení na rekonstrukci domu v Klatovské ulici v Plzni s bytovým konceptem navrženým známým architektem Adolfem Loosem. Předpokládané náklady dosahují 50,7 milionu korun. Práce potrvají přibližně 2,5 roku. Informuje o tom Věstník veřejných zakázek.

Dům pochází z 20. let 20. století a nachází se v něm byt Oskara Semlera realizovaný v letech 1933–1934 dle Loosova návrhu a projektu jeho spolupracovníka Heinricha Kulky. Po rekonstrukci bude objekt využit pro prohlídkovou trasu a zpřístupnění interiéru bytu, vznik badatelského centra, edukačních prostorů, inspekčních pokojů, depozitáře a kavárny. V části domu budou dva služební byty a jednací prostory Plzeňského kraje. Stavební úpravy zahrnují i restaurátorské práce. Jediným kritériem pro výběr dodavatele je nejnižší cena, nabídky lze podávat do 4. února 2019. Veřejná zakázka je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) 21. výzva Muzea - zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví.

Oskar Semler koupil původně činžovní dům a požádal Loose o vypracování projektu na velkorysou adaptaci bytu z celého jednoho křídla.Jde o jediný byt v Loosově stylu v Plzni, kde nalezneme unikátní princip tzv. Loosova raumplanu - jednotlivé místnosti v bytě jsou rozdílně vysoké, navíc i navzájem výškově posunuté do mnoha úrovní a mezi sebou propojené schodišti do kontinuálně navazujících prostor. V bytě se nachází rozlehlý salón s obklady dýhovanými finskou břízou, podlahou ze vzácného makasaru a krb vyzděný z hrubě opracovaných kvádrů znělce.

Na ochozu salónu je umístěna knihovna s červeně lakovanými stropními trámy a pozlacenými prkny záklopu stropu. Zachovala se i řada detailů včetně výtahu pro dopravu jídla z kuchyně do jednotlivých místností v různých výškových úrovních. Byt je členěn na společenskou část a oddělené soukromé prostory ložnic a dětských pokojů v horním podlaží. První část bytu byla zpřístupněna v listopadu 2015.

Další články k tématu 

 

Odběr newsletteru

Aktuality

15.09.2020 Skypaper hlavním mediálním partnerem konference Chytrá a čistá mobilita

Dopravní trendy budoucnosti jsou hlavním tématem 7. ročníku konference Chytrá a čistá mobilita, která se uskuteční…

27.02.2020 Časopis Skypaper opět v porotě ČDS a udělí cenu za celospolečenský přínos

Již 17. ročník celostátní soutěže Česká dopravní stavba (ČDS) přijímá přihlášky za zvýhodněných podmínek do 6. dubna…

Archiv aktualit

Rychlé vyhledávání

Anketa

Jaký vývoj očekáváte letos ve vaší stavební firmě?

růst nad 5 %
 
růst do 5 %
 
stagnaci
 
pokles do 5 %
 
pokles nad 5 %
 

Fotogalerie

Fotogalerie

Kalendář akcí

«« říjen 2020 »»
 
po
út
st
čt
so
ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

Kontakt

Petr Bayer
Jilemnického 2238
53002 Pardubice
Česká republika
mobil:+420 602 309 872
e-mail:bayer@skypaper.cz info@skypaper.cz
 
 
O nás | Novinky | Newsletter | Akce | Památky | Personálie | Stavba | Kontakt | Skyscrapers | Rozhovor | KARIÉRA | Fotogalerie | Názory čtenářů | Pomáháme dětem | Partnerská sekce | GDPR | Retro Soutěž | Akce
Souhlasím.
Tato stránka využívá cookies za účelem zkvalitňování svých služeb. Setrváním na této stránce dáváte souhlas s jejich užitím.